Jak ušetřit na energiích?


Ceny energií drtí celou Evropu. Současná situace naznačuje, že všichni můžeme říct: „Sbohem, levné energie!“ Proč rostou ceny za energie a co to ovlivňuje? Jak zasáhl stát a jak budou zastropované ceny? Jakých je 9 tipů, jak můžete ušetřit na energiích?

Proč rostou ceny za energie?

„Proč cena roste?“ Otázka, která zaznívá napříč celou Evropou. U elektřiny se ukazuje, že cena na burzách neodpovídá reálnému stavu a roste takřka kvůli panice a strachu.

Cenu elektřiny tvoří dvě části:

  1. Neregulované ceny.
    • Tyto ceny se odvíjí od ceny silové elektřiny na burze a marže dodavatele. Skládá se z pevné měsíční sazby a ceny elektřiny ve vysokém a nízkém tarifu. A tuto složku může ovlivnit dodavatel.
  2. Regulované ceny.
    • Určuje je Energetický regulační úřad (ERÚ). Obsahují též náklady spojené s výrobou a distribucí elektřiny či údržbu a eventuální inovace sítí. Zahrnují i poplatek za obnovitelné zdroje. Tato složka představuje minimálně polovinu celkové ceny. Dodavatelé energií ji nemohou ovlivnit.

Co ovlivňuje cenu elektřiny?

Jak funguje cena elektřiny na burze? Elektřinu nelze účinně skladovat, tudíž je podstatné, aby se nabídka vyrovnala poptávce. Na burze se tak shledává poptávka po elektřině a nabídka jednotlivých elektráren. A ty samy zregulují cenu elektřiny a vymezí množství, jež jsou schopny vyprodukovat.

Aby se uspokojila poptávka, postupuje se od nejnižších cen. To znamená, že poslední a zároveň nejdražší zdroj, který je nezbytný k uspokojení poptávky, následně nastaví cenu pro celý trh – marginální cena elektřiny. A poslední uznaná elektrárna se označuje jako závěrečná.

Elektrárny, které nabízely nižší cenu, získají sazbu od posledního zdroje. A ty elektrárny, které měly určené vyšší ceny, v daném období nebudou vůbec elektřinu produkovat.

Plyne z toho, že čím vyšší je poptávka po energiích, tím vyšší je i konečná cena, protože ji určují dražší elektrárny.

A existuje hned několik faktorů, které ovlivňují cenu, za kterou ji elektrárny na burze nabízejí. Přičemž jeden z nejvýznamnějších faktorů je, jak elektřinu elektrárny vyrábějí. Aby byla co nejlevnější elektřina, musí ji elektrárny vyrábět z obnovitelných zdrojů.

V opačném případě nejdražší elektřinu tvoří elektrárny, které při výrobě používají plyn. A tím se dostáváme k významnému vlivu, co značně žene růst cen elektřiny. Jelikož jsou některé evropské uhelné i jaderné elektrárny odstaveny, jsou to pak plynové elektrárny, které při vyšší poptávce stanoví cenu elektřiny pro celý trh.

Co ovlivňuje ceny za plyn?

A s plynem se váže současná situace na Ukrajině. Právě velká závislost některých evropských státu na ruském plynu a omezení dodávek tlačí cenu plynu vzhůru. Údaje z Eurostatu z roku 2020 udávají, že 40 procent spotřeby plynu pro Evropu dodává Rusko

Jakýkoliv odklon od normálu se tak zobrazí do obavy na neklidném trhu. Posléze, co Rusko ohlásilo přerušení dodávek plynu z Nord Streamu 1, cena vzápětí vystoupala a nadále šplhala vzhůru.

Plyn se na světových burzách obchoduje pomoci futures – termínované vklady. Pro Česko je nejdůležitější kontrakt TTF na plyn v Nizozemí. Od tohoto kontraktu se právě odvíjí ceny plynu pro nás.

Ceny na burze jsou strašákem pro ty, kdo nemají fixaci. Vše se také odvíjí od sjednaného tarifu. Máte-li smlouvu na dobu neurčitou, aktuální burzovní ceny se ve vašich nákladech zobrazí postupně, protože solidní dodavatelé energií nakupují s předstihem. Problém nastává, pokud máte spotový tarif. Tento tarif totiž odráží cenu na burze, která se ihned projeví do plateb.

Jak zasáhl stát?

Aby regulované ceny nerostly o desítky procent, musela vláda jednat. Rozhodla se tak pro zastropování cen jak pro domácnosti, tak firmy. Rostoucí náklady na distribuci v cenách je však nutné kompenzovat. A tak stát vyčlení miliardy na pokrytí technických ztrát jak u elektřiny, tak u plynu.

Finanční podpora vyvolá pokles regulované části elektřiny v průměru o 16,7 procent. V konkrétních distribučních společnostech se liší plus minus 1 procento podle individuálních cen.

U plynu ale nepočítejte s poklesem regulované složky. I po zásahu státu zůstane průměrný nárůst na 1,7 procenta, řádově se jedná o desetikoruny.

Očekává se však, že růst energií bude pro příští rok podstatně nižší než inflace. Prognózy ČNB uvádí, že inflace se bude pohybovat kolem 9 procent.

Zastropování cen energií

Ministr průmyslu a obchodu Josef Síkala uvedl: „Zastropování cen bude platit po celý rok 2023, s tím, že nařízení nám umožní toto období případně prodloužit. Domácnosti budou mít cenový strop nastaven na 100 % své spotřeby elektřiny i plynu a zastropování cen se bude týkat také všech malých a středních podniků do 250 zaměstnanců a obratem do přibližně 1,25 miliardy korun.“

Cenový strop se vztahuje na ceny energií v roce 2023, a to od 1. ledna. Dodavatelé ale budou povinni do 30 dnů po vyhlášení cenového stropu přizpůsobit zálohy a zaslat vám pozměněný rozpis záloh.

Tabulka zastropování cen:

Energie 

Zastropovaná cena

Stálý měsíční plat za dodávku

Elektřina

6,05/KWh s DPH,

5 Kč/KWh bez DPH.

130 Kč/ odběrné místo za měsíc bez ohledu na spotřebu.

Plyn

3,025/KWh s DPH, 

2,50 Kč/KWh bez DPH.

130 Kč/ odběrné místo za měsíc.

Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Pokud máte sjednanou nižší cenu, než je aktuální strop, hradíte dodavateli smluvní cenu. Ta platí do té doby, dokud vám platí smlouva.

Abyste měli zastropované ceny, nemusíte podniknout žádné kroky. Zastropování začne platit automaticky.

Vláda též zrušila příspěvek na elektřinu, plyn a teplo (tzv. úsporný tarif) pro další rok. Ten vystřídá podpora s vyšší finanční alokací v podobě zastropování cen energií.

9 tipů, jak ušetřit na energiích

  • LED svítidla
    • LED žárovky spotřebují cca sedmkrát méně energie než klasické. A navíc jsou odolnější a mají delší životnost. Zhasínejte v místnostech, kde není nutné svítit.
  • Vypínání elektrospotřebičů
    • Například televize, rychlovarná konvice a počítač mají sice stand-by režim, ale přesto odebírají proud. Zvažte jejich vypínání, zvláště nebudete-li delší dobu doma.
  • Snížená teplota vytápění a správně nastavený termostat
    • Snížíte-li svůj teplotní komfort vytápění o 3 °C, klesne spotřeba až o 900 kWh ročně. Během noci a vaší nepřítomnosti nastavte termostat tak, aby teplota klesla maximálně o pár stupňů. Nevyplatí se vypínat topení za tu dobu, co jste v práci, jelikož teplota v obydlí rychle klesá. Po návratu se nadbytečně spálí množství energie, abyste vytopili na požadovanou teplotu.

  • Sprcha místo vany
    • Čtyřminutová sprcha je třikrát až čtyřikrát úspornější než plná vana. Taková úspora pomůže ušetřit, podobně jako snížení vytápění, a to u všech členů domácnosti.
  • Vaření
    • Při vaření používejte hrnce, jež pokryjí celou plotýnku, aby energie zbytečně neutíkala. Vařte vždy s pokličkou, používejte papiňák a neohřívejte více vody, než je nutné. Na ohřev vody využijte rychlovarnou konvici.
  • Větrání rychlým průvanem
    • V zimním období zapomeňte na větrání ventilačkou. Potřebujete-li vyvětrat, několikrát denně otevřete okno dokořán na pár minut a udělejte průvan. Vzduch se rychle vymění, ale teplo zůstane nahromaděné ve zdech a předmětech v obydlí.
  • Odvzdušněte a nezakrývejte radiátory
    • Zapněte topení a uvolněte regulační ventily naplno. Za sebou odvzdušňujte jeden radiátor po druhém, proveďte od přízemí nahoru. Dopusťte vodu, aby byl v topné soustavě vhodný tlak. Odvzdušněte radiátory před topnou sezónou a opakujte jednou za tři měsíce.
    • Abyste ušetřili, nezakrývejte radiátory nábytkem, záclonou a závěsy. Dejte teplému vzduchu prostor, aby volně proudil do místností.
  • Zjistěte, kudy uniká teplo
    • Nemáte-li zateplený dům, před topnou sezónou to už neodstraníte. Ale zkontrolujte těsnění oken a dveří (v nutnosti vyměňte za nové), vytmelte netěsnosti mezi rámem oknech a zdí, zaizolujte skla oken a dveří tepelně-izolační fólií, a zacpěte škvíry pod dveřmi – nalepte lištu s kartáčkem.
  • Investice do úsporných spotřebičů a vlastní energie
    • Zvažte nákup úspornějších spotřebičů. Rozhodující jsou informace na energetickém štítku, na kterém najdete energetickou náročnost, spotřebu vody a hlučnost. Spotřebiče se dělí do tříd A až G (A třída – nejúspornější).

Dlouhodobější investice jako tepelná čerpadla, kotle a kamna, fotovoltaické elektrárny a stínicí techniky lze získat s dotací – Nová zelená úsporám. Vyplatí se také zvážit zateplení domu a izolační okna. Tyto investice jsou sice nákladnější, ale roční úspora se pak pohybuje v řádu desetitisíců korun.

Vysoké ceny energií nás nutí se zamyslet, jak ušetřit. Pračky najednou v domácnostech běží na nižší program 30–40 °C, nepere se čtyřikrát v týdnu, ale jen dvakrát. Sušičky se zapínají jen v nutnosti, protože to jsou „žrouti“ elektřiny. A jak šetříte na energiích vy? Máte svůj rodinný plán, jak snížit spotřebu za energie?