Možností, jak ušetřit na jídle, existuje opravdu mnoho. Většina z nich přitom není složitá a nijak výrazně vám nebude zasahovat do života. Některé kroky vám navíc mohou pomoci s finanční úsporou opravdu výrazně!
Na nákupy byste neměli chodit tzv. nablind, tedy naslepo. Pokud si dobře naplánujete, co všechno je mezi zásobami do kuchyně třeba doplnit a co budete potřebovat pro nejbližší dny na snídani, svačinu, oběd a večeři, můžete každý měsíc ušetřit nemalou částku. Tímto krokem eliminujte riziko, že vám v nákupním košíku skončí i potraviny, které vlastně vůbec nepotřebujete, a nakonec se vyhodí. Schválně si zkuste spočítat, kolik stály potraviny, jež jste za poslední měsíc vyhodili a možná se nebudete stačit divit.
Především supermarkety lákají zákazníky na každotýdenní slevové akce, které se mohou týkat mnoha potravin. Slevy je navíc možné využít i ve specializovaných e-shopech. Kromě toho existují aplikace jako Kupi.cz, které si lze stáhnout do mobilního telefonu a následně skrze ně můžete vyhledávat zboží v akci. Nicméně nakupování zlevněných potravin může mít i některá úskalí.
Určité obchody totiž ceny zboží před zlevněným uměle navyšují, takže nižší cena může být nakonec pouze zdánlivá. Navíc byste měli i potraviny v akci nakupovat obezřetně. Mnoho lidí totiž na slevy slyší (ostatně proto jimi obchodníci zákazníky lákají), takže jakmile vidí nějaké zboží v akci, okamžitě ho dávají do nákupního košíku, a to i v online světě. Následně se obvykle zlevněné potraviny nestihnou spotřebovat, protože se mnohdy blíží datum konce jejich trvanlivosti, takže se vyhodí.
Tato rada souvisí se týká především trvanlivějších potravin, které mohou být při nákupu přes internet často výhodnější než v kamenných obchodech. Přes internet můžete koupit třeba kávu, čaj, různá koření či nějaké drobnosti (jako oříšky) nebo sladkosti. V řadě z těchto eshopů s trvanlivými potravinami lze využít rovněž cashback.
V dnešní době již téměř všichni obchodníci nabízejí privátní značky všemožných produktů. Jedná se o výrobky, které jsou stejně kvalitní jako značkové produkty (často je vyrábí dokonce i stejná firma), ale obchodní řetězec je nabízí za nižší ceny. Ušetřit takto můžete především při nákupu základních potravin, jako je mléko, sýry nebo šunky. Pokud si koupíte třeba privátní značku mléka, můžete oproti zavedeným značkám, jako je Madeta nebo Mlékárna Kunín ušetřit až 20 %, aniž by se kvalita mléka změnila.
V dnešní době to je již asi poměrně běžné, přesto se stále řada lidí nechá oklamat. Některé výrobky mohou být v přepočtu na váhu či objem dražší, přestože se prodávají ve větším balení, je dobré si vždy pohlídat cenu na kilogram (nebo na litr), která je u výrobku vždy udávaná.
Obvykle však bývá větší balení výhodnější, především v případě trvanlivějších potravin se proto vyplatí je kupovat.
Možní jste už slyšeli, že byste neměli nakupovat hladoví. Jak se totiž říká, hlad má velké oči, takže hladový člověk si obvykle do košíku naloží víc, než může sníst a než v následujících dnech vůbec upotřebí. Platí tedy, že s plným žaludkem se budete jednodušeji držet svého nákupního seznamu a nekoupíte každou laskominu, okolo níž v obchodě projdete. Toto pravidlo se sice může zdát banálním, nicméně zkuste vyrazit na nákup potravin najezení a hladoví a jistě nám dáte za pravdu.
Pokud si budete dělat pravidelně jídlo doma, sice vás to bude stát o něco více času, na druhou stranu můžete tímto způsobem ušetřit nemalé částky. Češi v posledních letech obecně přestávají chodit do restaurací, což ovšem není nutné dodržovat striktně. Vyrazit si jednou za čas do společnosti na jídlo, které si možná doma ani sami nepřipravíte, není od věci. Na druhou stranu každodenní stravování v restauracích se může výrazně projevit na osobním či rodinném rozpočtu.
Nemůžete-li či nechcete-li si připravovat jídlo doma, měli byste si alespoň udělat seznam restaurací, hospod či jídelen ve vašem okolí, v nichž vám chutná a ceny zároveň nejsou nejvyšší. Co nejčastěji byste následně měli navštěvovat právě tyto podniky a další oželet. Pokud samozřejmě jídlo v restauraci nesníte, což se někdy zkrátka a dobře může stát, nechte si ho zabalit s sebou. Doplňme, že do některých podniků lze vyrazit těsně před „zavíračkou“, kdy mívají na připravená jídla (někdy i výrazné) slevy.
Jednoduché recepty jsou obvykle levné na suroviny a chuťově skvělé. Inspirovat se můžete třeba v italské kuchyni, kde existuje řada receptů na (nejen) na těstoviny se základními surovinami, jako jsou rajčata, olivový olej nebo houby. Příprava domácí pizzy je sice náročnější na čas, ale třeba takové těstoviny Aglio olio zvládnete připravit do 15 minut s minimem nutných surovin.
Pokud nakoupíte například v obchodech, jako je Ketofit.cz, pořídíte si především potraviny pro sportovce či jedince, kteří chtějí shodit přebytečné kilogramy. Zdravá strava by ovšem měla zahrnovat rovněž čerstvé ovoce a zeleninu. Jak to ale souvisí s finanční šetrností? Vždyť zdravé potraviny bývají obvykle dražší. Neplatí to však obecně. Čerstvé potraviny mohou být zdánlivě dražší, ale ve skutečnosti jsou často levnější než polotovary. Nehledě na to, zdravá strava se obecně dlouhodobě pozitivně projeví na celkové vaší pohodě a fyzické výkonnosti.
Jídlem by se nemělo plýtvat nejen kvůli negativnímu vlivu na životní prostředí, ale také kvůli šetrnosti k vlastní peněžence. Podle statistik vyhodí každý Čech v průměru 57 kg potravin ročně! To rozhodně není málo, protože byste si z nich mohli připravit doslova stovky jídel. Snažte se tedy spotřebovat vše, co máte v lednici, ve spíži nebo ve skříních. S tímto faktorem samozřejmě souvisí i výše zmíněné rozumné nakupování, po němž doma nebudete mít přebytek potravin, které se budou postupně kazit.
Tip: Častým problémem může být pečivo, které se musí vyhodit, protože začalo plesnivět. Kromě správného skladování doporučujeme kupovat čerstvé pečivo a chléb přímo od pekařů (ideálně ještě teplé), které vydrží mnohem déle než rozmrazky ze supermarketů.
I když se mnozí lidé snaží v kuchyni neplýtvat, stále vyhazují části potravin, jež by třeba ještě šlo nějak zužitkovat. Zbudou-li vám kupříkladu odřezky od zeleniny, můžete je následně použít do vývaru. Mnoho lidí navíc u některých potravin jako např. u květáku zbytečně vyhazuje listy. Ty lze přitom považovat za listovou zeleninu, která mimochodem obsahuje spoustu vlákniny, která je potřebná pro zdravé trávení. Takové listy je přitom možné použít do zeleninových salátů, koktejlů nebo smoothie.
Ceny potravin neustále stoupají, proto ušetříte i tak, pokud si jich budete kupovat co nejméně. Ne, nemáme ne mysli, že musíte hladovět, ale spoustu potravin si lze vypěstovat, a to někdy dosti jednoduše. Nemáte-li zahrádku, můžete si na balkon umístit pár truhlíků a do nich si vysít či vysadit zeleninu jako rajčata, okurky, papriky, salát nebo ovoce jako jahody. Kromě toho si lze na parapetu snadno vypěstovat i různé bylinky (bazalku, pažitku, mátu apod.), které tedy následně rovněž nebudete muset kupovat.
Mnoho lidí vyhazuje každoročně velké množství potravin proto, že nebyly správně skladovány. Často přitom zcela zbytečně. Tak například listové zelenině prodloužíte trvanlivost tím, že její dolní část ponoříte do vody. Trvanlivé potraviny jako mouku, těstoviny, semínka, ořechy nebo luštěniny je zase vhodné skladovat v neprodyšně uzavřených sklenicích, aby k nim neměli přístup potravinoví škůdci. Pečivo doporučujeme zabalit do utěrky a skladovat v chlebníku, brambory či cibuli je navíc vhodné umístit do chladu a temna.
Příslušníci rodu Homo sapiens se odedávna zaobírali tím, aby potravinám co nejvíce prodloužili životnost. Učinit tak můžete i na prahu 3. tisíciletí. Mnohé potraviny je totiž možné sušit, zavařovat, kvasit či zamrazovat. Pokud tedy víte, že je aktuálně nevyužijete, vrhněte se na jeden z těchto způsobů konzervace. V současné době si navíc lze jednoduše pořídit vakuovací systémy, které mohou určitým potravinám prodloužit životnost až pětkrát, přičemž si zachovají veškeré obsažené látky.
V určitých obdobích roku lze vyrazit do přírody a přinést si domů nejrůznější kuchyňské suroviny. Jsme v České republice, tudíž velmi oblíbené je houbaření. A když už budete v lese, můžete si nasbírat rovněž lesní ovoce jako jahody, maliny nebo borůvky. Na volně rostoucích stromech navíc mohou růst ořechy, ale tímto způsobem si lze v podstatě zdarma opatřit i mnohé další potraviny. Neměli byste se ovšem při dané aktivitě dostat do křížku se zákonem!
V posledních letech se začíná stávat čím dál oblíbenější činností držení půstu, který nechá tělo odpočinout a navíc při něm lze i zhubnout. Finanční úspora je tedy pouze jednou, nikoli jedinou a nejdůležitější výhodou takového kroku. Existují lidé, kteří nic nejedí i desítky dní, nicméně takto striktní a dlouhodobé půsty nejsou nutně potřeba. Můžete kupříkladu šest dnů v týdnu jíst zcela normálně a sedmý den se postit. Nemusíte navíc zvolit půst úplný, ale postačí i částečný.
Možná by vás také zajímalo, že příjem potravy, který každý den máme nezanedbatelně převyšuje potřeby běžného, fyzicky pracujícího, člověka. Doporučený denní příjem pro muže se pohybuje maximálně okolo 2500 kcal, příjem průměrného Evropana však je nad 3000 kcal denně. Země s nižším průměrným příjmem kalorií denně na obyvatele jsou často známé svojí zdravější a dlouho žijící populací (typicky Japonsko).
V našem článku jste si mohli přečíst mnoho způsobů, jak ušetřit na jídle. Samozřejmě se však nejedná ani zdaleka o kompletní výčet a možností finanční úspory existuje daleko více. Můžete si tedy přečíst i další články, ale využít je možné rovněž sociální sítě, kde se můžete s dalšími lidmi podělit o praktické a efektivní tipy. Existují dokonce skupiny, které se přímo zabývají laciným stravováním, takže pokud budete hledat, jistě naleznete mnoho dalších možností, jak z rodinného rozpočtu neodčerpávat tolik peněz za potraviny…