Jak ušetřit na svatbě?


Co si budeme povídat. Každý chce mít svou svatbu snů přesně podle svých představ, ale naše touha se nemusí slučovat s finanční realitou. Chcete mít dokonalou svatbu a ještě k tomu něco ušetřit? Inspirujte se našimi zaručenými tipy, jak ušetřit na svatbě. Výsledek bude i tak naprosto fenomenální. 

Kolik stojí svatba?

Výdaje za svatbu zajímají zamilovaný pár téměř okamžitě. V následujícím článku se vás pokusíme přesvědčit, že dokonalá svatba nemusí být drahá. Navíc se dají ušetřené peníze využít mnohem smysluplněji - třeba na romantické líbánky. Cena svatby se samozřejmě odvíjí od využitých služeb a záleží na vás, co vše se rozhodnete na svatbě využít. Ne příliš okázalá svatba se 40 hosty vás určitě vyjde na takových 100 tisíc. Běžně se u nás svatby pohybují od této částky zhruba do půl milionu korun. Pokud ale neholdujete luxusu a oželíte svatební manažerku, tak se podívejte na svatební tipy níže, kde se dá ušetřit na svatbě. Budete příjemně překvapeni, protože levná svatba může být dokonale krásná a plná pozitivní atmosféry.

Svatba v sezoně nebo mimo sezonu?

Už jste přemýšleli nad tím, kdy svatební obřad uspořádat? Pokud uvažujete nad low cost svatbou, tak se zaměřte i na roční období. Svatba mimo sezonu bývá mnohem levnější i ve vyhlášených svatebních resortech. Pořadatelé svateb slaví žně zejména v létě, my si ale umíme představit svatbu i chladnějších měsících. Nemluvě o tom, že ze zimních svateb budete mít rozhodně ty nejhezčí fotky a vaši hosté budou okouzlení jedinečnou atmosférou.

Minimalistická svatba je v módě

Minimalismus se skloňuje snad ve všech odvětvích, tak proč se jím neinspirovat i při plánování svatby?

Čím se vyznačuje minimalistická svatba?

  • Neotřelým svatebním místem - klidně někde v lůně přírody, kde se snoubí romantika společně s charismatickým geniem loci.
  • Robustní a zlatem vyšívané róby nechte stranou, raději běžte naboso nebo se obujte do tenisek a pohodlných šatů s boho nádechem.
  • Výzdobu laďte podle ročního období a okolního prostředí.
  • Zvolte raut místo honosné hostiny.

Zaměřte se na svatební místo

Výběr toho správného svatebního místa je pro atmosféru vaší svatby snů naprosto zásadní. Pokud hledáte způsoby, jak co nejvíce ušetřit na svatbě, tak pečlivě zvažte, kde chcete svatbu uspořádat. Pokud si zvolíte výjimečný prostor, který se prvoplánově k pořádání svateb nevyužívá, tak si můžete být jisti, že nejen ušetříte peníze, ale vaše svatba bude originální

Jaká svatební místa bývají ty nejlevnější?

  • Společenské domy a sály.
  • Sokolovny.
  • Velká zahrada u někoho z příbuzných.
  • Horské chaty, či chalupy.
  • Venkovní svatby můžete spojit s pronájmem stanu.
  • Zapojte svou fantazii a oslovte například majitele vašeho oblíbeného objektu.

Nebojte se požádat o pomoc své kamarády i rodinu

Máte kamaráda, který rád a hezky fotí? Požádejte ho, aby vám udělal svatební fotky. Můžete si být jisti, že budou stát za to. Daleko lépe se uvolníte, když bude za fotoaparátem stát někdo, kdo je vašemu srdci blízký. Navíc člověk, který vás zná, skvěle odhadne, jak celkově ladit fotky. Babičky a tetičky mohou pomoci s přípravou jídla na raut, a díky přátelům zase můžete získat kontakty na levnou cateringovou společnost, případně si opatříte obsluhu, která vám obstará základní věci a nebude příliš drahá.

Střídmost v oblečení i líčení je zaručená cesta k úspěchu!

Pokud jste zvolili minimalistickou svatbu, tak by tomu mělo odpovídat i vaše oblečení. Tytam jsou doby, kdy si nevěsty kupovaly drahé vyšívané šaty. Zvolte spíše vám příjemný materiál, jednoduché provedení a líčení, které je pro vás typické. Přece nechcete, aby vás ženich nepoznal. Navíc si jistě vzpomenete na pár případů z blízkého okolí, kdy profesionální líčení nedopadlo zrovna podle představ nevěsty. Místo složitého a drahého účesu například zvolte jednoduchý účes s věnečkem, který se v oblasti svatebního odívání opět vrací do módy.

Vyhněte se nákupu drahých dekorací

Svatební dekorace nepatří zrovna k těm nejlevnějším. Vrhněte se na ně sami a vykouzlete pohádkovou svatební výzdobu jen s pomocí kamarádek.

  • Spoustu svatebních dekorací lze vyrobit doma. Poproste své družičky a udělejte si tvořivý holčičí večer.
  • V módě jsou zejména přírodní a boho svatby - ty si přímo žádají dekorace nalezené v samotném lůně přírody. 
  • Nic se nemá přehánět, pokud jste se zaměřili na květinovou výzdobu, tak už nemusíte věnovat tolik pozornosti ostatním dekoracím.
  • Sledujte Pinterest kvůli zajímavým a levným inpiracím.
  • Slaďte barvy - to již samo o sobě povznese svatbu na úplně novou úroveň.
  • Jako dekorace vám poslouží i nejrůznější nezbytnosti na svatbu ve stylovém designu - např. svatební cedule, podložky na prstýnky nebo svatební fotoalba.

Kolik máte v plánu pozvat hostů?

Chcete mít levnou svatbu? Pak se zamyslete nad tím, koho si chcete pozvat. Pryč jsou časy, kdy bylo zvykem zvát široké příbuzenstvo. Jednoduše si pozvěte ty lidi, kteří jsou vám blízcí a vy s nimi rádi trávíte čas. Je to přece vaše svatba a vy byste tam měli mít takové jedince, s kterými se cítíte příjemně a víte, že díky nim bude svatba pohodová a veselá. Každý host navíc vás v dnešní době stojí okolo jednoho až dvou tisíc korun na hlavu. Díky tomu, že nepozvete kamarádku ze základní školy, kterou jste neviděli 10 let, nebo nepříjemné tetičky z třetího kolene, tak snížíte cenu svatby klidně i o desítky tisíc. A upřímně - malá svatba je mnohdy veselejší, optimističtější a rozhodně si ji novomanželé více užijí.

Jídlo a pití svépomocí? Jde to!

Pokud se rozhodnete pro levnější variantu svatby, tak jednou z možností, kde ušetřit, je samozřejmě svatební hostina. Pokud se spolehnete na sebe, svou rodinu a kamarády místo toho, abyste využili služeb restauračního zařízení, tak si můžete být jisti, že ušetříte spoustu peněz

  • Svatební dort - máte šikovnou a schopnou kamarádku, která peče krásné dorty? Nebojte se ji požádat o pomoc.
  • Sweet bar, případně svatební koláčky vám mohou upéct maminky, babičky či tetičky a ještě budou rády, že mohou přiložit ruce k dílu.
  • Místo klasického obědu s obsluhou se zaměřte na stále populárnější raut.
  • Máte svatbu částečně venku? Co takhle upéct selátko, či například uvařit hovězí guláš v kotlíku. Hosté budou potěšeni originalitou.
  • Najděte si takové svatební místo, kde můžete vzít vámi zakoupený alkohol. Ušetříte tím až několik tisíc.

Máte zaručené tipy, jak ušetřit za svatbu? Můžete se o své nápady podělit a ušetřit tak jinému zamilovanému páru spoustu starostí navíc.