Jak ušetřit při nákupu nábytku?


Nákup nábytku nepředstavuje nejnižší položku rodinného rozpočtu. Jednotlivé kousky naopak mohou být dosti drahé. Na druhou stranu existuje hned několik možností, jak při nákupu nábytku ušetřit. 

Při nákupu nábytku lze ušetřit opravdu výrazně

V současné době existuje spousta obchodů, které prodávají nábytek. Nejenže tedy máte k dispozici široký sortiment produktů, ale při chytrém nakupování můžete také ušetřit, a to nemalé částky. Mnohé kusy nábytku totiž stojí mnoho desítek tisíc korun, takže i jednoprocentní sleva může znamenat značnou finanční úsporu. Možností, jak ušetřit při nákupu nábytku, navíc existuje celá řada a mnohé z nich lze mezi sebou kombinovat, takže výsledná částka může být opravdu velmi výhodná

Nakupte nábytek online

Ceny v internetových obchodech bývají obecně výhodnější než v kamenných prodejnách. Ačkoli musejí provozovatelé e-shopů rovněž platit za sklady, nemusí vystavovat zboží v prodejních prostorách, což pro ně znamená jistou finanční úsporu, takže si mohou dovolit nastavit výhodnější ceny. Jistou nevýhodu u nákupu na dálku může znamenat nemožnost si nabízené zboží předem „osahat“, na druhou stranu máte 14 dní na to, vrátit jej bez udání důvodů. Finanční překážkou pak nemusí představovat ani doručení, protože mnozí online prodejci jako např. Asko-nabytek.cz nabízejí u mnoha produktů dopravu zdarma.

Nakupujte chytře

Jisté finanční úspory můžete dosáhnout i v případě, pokud budete nakupovat dostatečně chytře. Pokud např. sháníte novou sedací soupravu, můžete zvážit spoustu parametrů. Předně se nevyplatí přehnaně šetřit. Sice zaplatíte méně, ale daný produkt může být méně kvalitní, takže budete muset daleko dříve shánět nový. Při chytrém nákupu je možné např. koupit rozkládací sedačku, což je multifunkční kousek nábytku, který může šetřit prostor i finance. Pokud k vám např. přijede návštěva, nebudete potřebovat další místo na spaní. Prostě jen roztáhnete sedací soupravu a následně ji zase složíte.

Zaměřte se na slevové akce

Lidé na slevy neustále slyší, proto je obchody s nábytkem hojně využívají k tomu, aby podpořily prodeje. Pokud se vám tedy nějaký kousek zalíbí, nekupujete jej ihned. Počkáte-li si, existuje šance, že jej prodejce po čase zlevní, takže nakoupíte výhodněji. Navíc si můžete srovnat nabídku jednotlivých prodejců, neboť cena se může obchod od obchodu lišit, a to někdy dosti výrazně. Využít je možné některé nákupní portály jako Heureka.cz či Zbozi.cz, případně slevové portály jako Kuponer.cz, ale pátrat můžete i na vlastní pěst, i když to může být časově poněkud náročnější.

Využijte slevové kupóny

Jednotliví prodejci nábytku jako např. XXXLutz motivují zákazníky k nákupu i pomocí tzv. slevových kupónů, které mohou přinést různé nákupní výhody. Jedná se např. o procentuální slevy z nákupu, slevy typu 2+1 zdarma nebo dárek k nákupu. Slevové kupóny dnes nabízí celá řada prodejců (nejen) nábytku, takže pokud si aktuálně potřebujete koupit nové vybavení domácnosti, určitě doporučujeme nakoupit v rámci obchodu, který tuto možnost zákazníkům nabízí. Taková sleva totiž může činit i několik desítek procent, takže se často opravdu vyplatí. 

Ušetřete za pomoci cashbacku

Cashback je speciální slevová akce, kterou nabízejí některé obchody. Ve zkratce ušetříte až po učinění objednávky, tedy nikoli v jejím průběhu. Liší se tedy od slevových kupónů. Co se týče prodejců nábytku, nabízí jej kupříkladu e-shop Idea-nabytek.cz, kde může činit taková sleva dokonce 5,5 %. Jak takový cashback funguje? Nejedná se o nic složitého. Stačí se zaregistrovat na některém ze slevových či cashbackových portálů, přes příslušný odkaz přejít do e-shopu a zde učinit klasicky objednávku. Do několika hodin vám bude následně určité procento z utracených peněz vráceno zpět na účet.

Staňte se členem klubu

Mnohé obchody jako Signal-nabytek.cz dávají zákazníkům možnost ušetřit za věrnost. Pokud jste tedy s jedním prodejcem spokojeni, nakupujte výhradně u něj. V důsledku toho získáte klubovou kartu, na kterou vám budou připisovány body za utracené finance, které můžete využít při dalším nákupu. Kromě toho mívají věrnostní programy i další výhody. Pro majitelé klubových karet tak bývají přichystány exkluzivní slevy, na které běžný zákazník nedosáhne. Jedná se tedy o další zajímavý způsob, jak při nákupu nábytku ušetřit zajímavé částky. 

Nakupte na Černý pátek

Černý pátek neboli Black Friday je speciální marketingová akce, která se koná každoročně na konci listopadu. Jedná se o velké výprodeje zboží se značnými slevami. Ve Spojených státech amerických, kde tato akce vznikla, se původně konala den po dnu Díkuvzdání, tedy čtvrtý pátek v listopadu. Aktuálně však už někteří prodejci Black Friday prodlužují na několik dnů či dokonce týdnů a konat se může i několikrát do roka. Slevy přitom v jeho průběhu mohou činit i více než 75 %. Kromě mnoha z výše zmíněných obchodů se jej např. účastní JENA nábytek, ale také mnozí další prodejci tohoto zboží. 

Neobávejte se nákupu z druhé ruky

Ačkoli mnoho lidí tuto možnost zavrhne, nábytek se dá koupit také z druhé ruky. Využít tak lze různé bazary, případně si je možné nákup domluvit přímo s prodávajícím. Pokud se pro tento krok rozhodnete, měli byste ovšem být obezřetní. I když použitý nábytek může být stále kvalitní, chtějte vždy vědět, jaký je jeho skutečný stav, kolik přesně měří a jaké je jeho cena. Navíc uděláte dobře, prohlédnete-li si jej před nákupem na vlastní oči. Musíme ovšem doplnit, že zruční kutilové si mohou i nábytek ve špatném stavu přeměnit v zajímavé kousky, a to často s minimálními náklady.