Letní slevy na cestování 2023


Léto již začíná nejen teplotně, ale i podle kalendáře a s ním i čas letních dovolených nebo krátkých výletů. Připravili jsme pro vás seznam tipů na levné cestování do zahraničí i po České republice. V tomto článku se můžete těšit na:

  • Tipy na levné letenky
  • Tipy na levné výlety vlakem
  • Tipy, jak ušetřit na dovolené

Rychlé odkazy:

Levné letenky

Letecká doprava, především pak ta po Evropě, je v dnešní době obvykle tím nejrychlejším a nejlevnějším způsobem přepravy. Mezi evropskými letištěm lze běžně využít letecká spojení s cenou v řádu jen několika stovek korun.

Italský Milán (z Prahy) za 479 Kč

Během července, srpna a září lze využít akční ceny letenek od společnosti WizzAir a letět z Prahy do Milána za 479 Kč. Akční ceny platí pouze v méně vytížené dny v týdnu, zpravidla lze tyto letenky najít během všedních dní. Zpáteční letenky za tuto cenu lze rovněž zakoupit, avšak se zvýhodněnou cenou jsou dostupné spíše už jen pozdější letní termíny.

  • Na stránce nízkonákladového přeprevce WizzAir si vyhledejte termín, který vám vyhovuje.
  • S nákupem letenek neotálejte, nákup na poslední chvíli již může být výrazně dražší.
  • V ceně letenky je zdarma zavazadlo do rozměrů 40 x 30 x 20 cm a s váhou do 10 kg.
  • Cesta z letiště do centra Milána trvá přibližně 50 minut, jednou z nejlevnějších variant přepravy jsou autobusy Flixbus, které jezdí několikrát do hodiny a jízdenka stojí od 149 Kč (lze využít i cashback na Flixbuss).

Chorvatský Záhřeb (z Bratislavy) za 357 Kč

Během července a srpna nabízí Ryanair akční letenky do Záhřebu z Bratislavy za cenu od 357 Kč. Zpáteční letenku pak lze pořídit za cenu okolo 720 Kč. Spoj lze využít každé úterý, čtvrtek a sobotu, cesta trvá 55 minut. Záhřeb je největší město Chorvatska s bohatou historií, k moři se lze dostat autobusem, ale cesta trvá ještě několik hodin.

  • Na stránce Ryanair si vyhledejte spojení a vyberte termín, který vám vyhovuje.
  • V ceně letenky je zavazadlo o rozměrech 40 x 40 x 25 cm bez omezení váhy. Za další zavazadlo si je nutné připlatit.

Francouzské Nice (z Vídně) za 488 Kč

Pokud plánujete dovolenou či výlet i na pozdní září, může být pro vás zajímavá tato akce od WizzAir. Během září začínají letenky do Nice v méně exponované dny (neděle, úterý, středa) na částce 488 Kč. Zpáteční letenky lze rovněž v některé termíny rezervovat za stejnou cenu. Během září je teplota v Nice mírně nad 20 °C a ve městě je rovněž méně turistů.

  • Letenky je možné rezervovat na stránce společnosti WizzAir, doporučujeme nákup letenek v předstihu.
  • Do Vídně se lze pohodlně dostat vlakem od společnosti RegioJet (zastavuje přímo pod letištěm) nebo autobusy Flixbus (lze využít cashback).
  • V ceně letenky je zdarma zavazadlo do rozměrů 40 x 30 x 20 cm a s váhou do 10 kg.
  • Z letiště v Nice se lze dostat do centra města tramvají za cenu do pár euro.

Portugalský Lisabon (z Prahy) za 1500 Kč

Pozdní září nebo celý říjen, listopad či prosinec můžete strávit v Lisabonu s cenou za cestu již od 1100 Kč (vytíženější termíny od 1500 Kč). Zpáteční letenka lze pořídit za podobnou cenu. Při delším pobytu je možné navštívit i Porto, které je od Lisabonu vzdálené 3 hodiny jízdy vlakem.

  • Letenky si můžete vybrat na stránkách nízkonákladového dopravce Easyjet.
  • V ceně letenky je zavazadlo o velikosti 45 x 36 x 20 cm.
  • Letiště v Lisabonu je přímo součástí města, k cestě do centra lze využít metro.
  • Portugalské pobřeží Atlantského oceánu je ideálním místem pro surfování.

Lotyšská Riga (z Prahy) za 950 Kč

Na konci srpna a během září lze využít zlevněné letenky do Rigy za ceny od 950 Kč, za podobné ceny lze pořídit i zpáteční letenky. Spoj je možné využít každé pondělí a čtvrtek, linku operuje Ryanair. Riga je historické hanzovní město se spoustou památek, jedná se i o ideální výchozí bod pro další cesty do Pobaltí.

  • Letenku zakoupíte na stránkách dopravce Ryanair (doporučujeme s předstihem).
  • V ceně letenky je zavazadlo o rozměrech 40 x 40 x 25 cm bez omezení váhy.
  • Letiště v Rize je kousek od centra města (přibližně 10 km) a do centra Rigy se lze bez problémů dopravit autobusem na lístek s cenou 1,5 €.

Levné výlety vlakem

Cestování vlkem může být při nákupu lístku v dostatečném předstihu velice levné. Pokud však nechcete cestovat mnoho hodin, je lepší preferovat kratší výlety po Česku nebo třeba do blízkého zahraničí.

Polský Krakov z Prahy za 440 Kč

Krakov je jedno z nejkrásnějších Polských měst, které rozhodně stojí za návštěvu. Kromě historického centra Krakova, krásného náměstí nebo katedrály doporučujeme k návštěvě i nedaleké solné doly, které byly svého času největší na světě a středověkému Polsku přinesly pohádkové bohatství, komentované prohlídky bohužel nejsou v češtině.

Nejlepší spojení nabízí RegioJet, kde lze využít spací lůžkové kupé s odjezdem z Prahy v 22.00, cena jízdenky v lůžkovém kupé je 690 Kč.

Rakouská Vídeň z Prahy za 579 Kč

Vídeň je krásné město ve kterém se rozhodně nudit nebudete. Kromě řady památek, vyhlášené kavárenské kultury a bohaté historie lze zakusit i návštěvu Vídeňské Zoo, která jako jediná ve střední Evropě nabízí možnost vidět “na živo” Pandu velkou.

Do Vídně se nejlépe dostanete z Prahy se společností RegioJet, lístek je vhodné koupit dostatečně v předstihu, cesta trvá 4 a půl hodiny.

Olomouc z Prahy za 229 Kč

Pokud preferujete kratší vlety po České republice, stojí určitě za alespoň jednodenní návštěvu Olomouc. Toto město nasáklé historií má krásné historické centrum, řadu významných památek a v poslední době i velice vyhledávanou a oceňovanou gastronomickou scénu.

Olomouc lze navštívit vlaky z Prahy, které provozuje společnost RegioJet i Leo Express.

Levné ubytování

Pokud cestujete na vlastní pěst, je asi nejlepší platformou, kde ubytování hledat, Booking.com. Během prázdnin a podzimu lze využít některou ze sezóních nabídek a ušetřit tak až 15 % ze standardní ceny ubytování. Využít lze rovněž cashback na Booking.cz a ušetřit až 4 % z ceny ubytování.

Další možností je využití Airbnb.com, zde jsou nabízené místo hotelů klasického střihu, spíše jednotlivé apartmány i v běžně obytných komplexech. Ceny ubytování na Airbnb.com a Booking.com jsou obvykle velice srovnatelné, pro jistotu se však vyplatí zkontrolovat dostupnost služeb na obou platformách. V případě Airbnb doporučujeme navíc dbát zvýšené obezřetnosti na to, kdo je pronajímatelem ubytovací jednotky a jaké má hodnocení od předchozích hostů.