Jak ušetřit na dovolené?


Pokud si chcete letos užít pořádnou dovolenou, ale nemáte peněz nazbyt, nemusí se nutně jednat o neřešitelný rozpor. Existuje totiž celá řada způsobů, jak ušetřit na cestách. 

Ušetřete za cestu i za ubytování

Za dovolenou je možné ušetřit především v případě, budete-li vyrážet po vlastní ose. To sice bývá logisticky náročnější a vyžaduje to více plánování, na druhou stranu si můžete cestu i pobyt v cílové destinaci přesně přizpůsobit svým požadavkům. Letenky si lze kupříkladu objednat u nízkonákladových společností s velkým předstihem, čímž lze ušetřit zajímavé částky. Možností, jak při dovolené ušetřit, ovšem existuje celá řada. Jaké jsou některé z nejzajímavějších?  

  • Kiwi.com – pokud si chcete pořídit výhodněji letenky, můžete využít tohoto online prodejce z Brna. Díky speciálnímu algoritmu totiž nabízí na spoustě tras nejlevnější letenky na trhu. Pozor, pokud si budete kupovat letenky bez přestupu (například jen po Evropě), je obvykle výhodnější nakoupit letenku přímo u letecké společnosti.

  • Flixbus.cz – jde o největšího autobusového dopravce v Evropě. Nechcete-li tedy létat, můžete se na dovolenou vydat i po silnici. Ušetřit lze při dálkových cestách takřka po celém evropském kontinentu.

  • Booking.com – v tomto případě se jedná o vůbec největší rezervační portál, přes který si lze zajistit výhodné ubytování v hotelu či apartmá, a to kdekoli na světě. Využít lze přitom různé slevové akce a cashback z Kuponeru.

  • Hotels.com – tento rezervační portál je sice menší než Booking.com, přesto umožňuje nalézt výhodné ubytování ve statisících ubytovacích zařízení ve více než 200 zemích světa.

  • Chata.cz – pokud se chystáte na letní či zimní dovolenou v České republice či na Slovensku, díky portálu Chata.cz si je možné výhodně rezervovat ubytování na chatách či chalupách.

  • Ušetřete na platbách – pokud si nainstalujete aplikaci typu Revolut, můžete v zahraničí ušetřit díky převodu peněz bez poplatků. Ušetříte tak za ubytování, letenku a peníze utracené v cílové lokalitě budete mít vyměněné s výhodnějším směnným kurzem.

Doporučujeme: u všech těchto portálu lze využít tzv. cashback. Jedná se o speciální slevovou akci, díky níž neušetříte při samotné objednávce cesty či ubytování, ale až po jejím učinění. Určité procento z utracených peněz (většinou 2 až 10 %) totiž můžete získat zpět na svůj účet. 

Ušetřit můžete i za dovolenou s cestovní kanceláří

Pokud chcete vyrazit na dovolenou s cestovní kanceláří, můžete si rovněž zajistit finanční úsporu. Stačí se zaměřit na zájezdy First Minute a Last Minute, jež mohou být i o 30 či více procent výhodnější než obvykle. Jednotlivé cestovní kanceláře navíc mají ve své nabídce i vlastní slevové akce, což platí např. pro akci Zlatá středa od CK Eximtours, která umožňuje každý týden ve středu nalézt speciální ceny vybraných hotelů. Abyste tedy ušetřili za dovolenou, nemusíte vyrážet po vlastní ose a navíc nemusíte spát ve stanu. Komfort a finanční úspora tedy mohou jít ruku v ruce. 

Zaměřte se na netradiční způsoby dovolené

V současné době je možné cestovat rozličnými způsoby, z nichž některé je možné považovat za hodně alternativní. Na druhou stranu se podobné služby neustále rozrůstají a nabízejí zajímavou možnost, jak absolvovat dovolenou a zároveň ušetřit. Aktuálně patří mezi nejzajímavější způsoby např. na couchsurfing, výměnu domů nebo housesitting. 

  • Couchsurfing – online služba bezplatného ubytování. Jedná se vlastně o sociální síť, která nabízí poměrně atypický způsob bydlení na dovolené pro nezávislé cestovatele. Bydlet je totiž možné zdarma, a to u lidí z několika desítek zemí světa zaregistrovaných v systému Couchsurfing.com. 

  • Výměna domů – v současné době je na vzestupu výměna domů či domácností na cestách. Využít můžete různé servery jako Home Exchange nebo Intrvac. Ačkoli to není pro každého, tato forma ubytování umožňuje nejen ušetřit na cestách, ale zároveň je možné nahlédnout do života jiných lidí. 

  • Housesitting – jedná se vlastně o hlídání domu či bytu. Jeho majitelé odjedou na dovolenou či za prací, vy se s nimi skrze konkrétní web domluvíte a můžete u nich zadarmo bydlet. Rozdíl oproti výměně domů spočívá v tom, že oni nebudou bydlet u vás. Očekávají ovšem, že se jim postaráte o jejich dům, zahradu nebo domácí mazlíčky.

Pořiďte si výhodně vybavení

Především při aktivní dovolené budete potřebovat náležité vybavení. V současné době je přitom možné v mnoha obchodech využít slevové kupóny a další akce, které umožňují ušetřit zajímavé částky. Pokud tedy např. preferujete outdoorové aktivity a chcete letos vyrazit s novým vybavením, můžete se zaměřit na slevy na Outdoor-shop.cz. Vybavení do přírody si je možné výhodněji pořídit i na 4camping.cz, nicméně možností máte daleko více. Ještě než se tedy pustíte do nakupování, promyslete si, co všechno potřebujete a jaké obchody mají dané zboží v akci.

Vydělávejte na cestách

Ve světě moderních technologií lze při dovolené spojit příjemné s užitečným. Dnes si na cestách můžete také vydělávat, takže je možné propojit cestování s aktivitami, které vám pokryjí náklady. Takových činností navíc existuje celá řada a mohou mít dosti rozdílný charakter. 

  • Vyrazte do ciziny za prací. V mnoha zemích si lze najít sezónní práci na několik týdnů či měsíců, takže můžete přes týden pracovat a před víkend se věnovat cestování. Mezi oblíbené aktivity Čechů patří např. sbírání vína ve Francii nebo sbírání jablek na Novém Zélandu.

  • Staňte se digitálním nomádem. Tzv. freelanceři, tedy profesionálové bez stálého pracovního úvazku mohou cestovat a zároveň pracovat vlastně pořád od jara do zimy. Obvykle se jedná o programátory, grafiky nebo copywritery.

  • Pište, pište, pište. Pokud máte určité nadání na psaní, můžete se o své zážitky z dovolené podělit na cestovatelských webech či osobním blogu. Jistě, tímto způsobem zřejmě nevyděláte svůj první milion, nicméně šikovní „psavci“ mohou skrze reklamní plochy jako Sklik či AdSense nebo skrze affiliate odkazy pokrýt náklady na dovolenou.

  • Foťte a nahrávejte videa. Jestliže na cestách rádi fotíte, můžete výše zmíněné texty proložit také svými fotografiemi, které lze navíc prodat i do fotobank. Tvoříte-li na cestách rovněž videa, můžete se navíc zkusit stát i cestovatelem-youtuberem. 

Další tipy, jak ušetřit na dovolené

Jak je patrné z předešlých řádků, možností, jak ušetřit na cestách, existuje opravdu mnoho. Ve skutečnosti se však stále nejedná ani zdaleka o všechny způsoby, které mohou vést k výhodnější dovolené. Na závěr se tedy ještě zaměříme na další tipy, jež vám mohou přinést finanční úsporu. 

  • Vyrazte mimo hlavní sezónu. Pokud na dovolenou pojedete mimo hlavní sezónu, což obvykle znamená mimo červenec a srpen, můžete zaplatit výrazně méně.  K moři je kupříkladu možné vyrazit i v květnu nebo v září a stále si užít kopání za příjemných podmínek, a to mnohdy až za o třetinu nižší cenu.

  • Vezměte si jídlo s sebou. Jistě, dovolená je pro většinu lidí spojená také s gurmánskými zážitky, nicméně pokud si většinu jídla nakoupíte v Čechách, můžete dosti ušetřit. Ba co víc, slevy na iTesco či do jiných řetězců mohou znamenat další finanční úsporu. 

  • Cestu si dobře naplánujte. Vyrážíte-li na dovolenou po vlastní ose, měli byste přesně vědět, kudy se do cílové destinace dostanete. V opačném případě můžete zbytečně najet o stovky kilometrů navíc, což náklady na dovolenou určitě nesníží.

  • Vyrazte stopem. Pokud vám nevadí vyrazit na dovolenou pouze s batohem, můžete po Evropě cestovat stopem. Na druhou stranu si je třeba uvědomit, že jde sice o levný způsob dopravy, ale zároveň také velmi riskantní.

Zařiďte si cestovní pojištění. Nejedná se o nijak vysoký výdaj, naopak ošetření bez něho může být v zahraničí pěkně „mastné“. Cestovní pojištění si lze navíc např. na ePojisteni.cz sjednat jednoduše online, takže se nemusí jednat o nic náročného.